Ήλιος: ο σύμμαχος της επιδερμίδας μας… ή μήπως όχι;

Δεν είναι τυχαία η φράση «Το Νο1 προϊόν αντιγήρανσης είναι το αντηλιακό». Όταν η ηλιακή ακτινοβολία εισχωρεί στην επιδερμίδα μας, η κυτταρική ανανέωση επηρεάζεται, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια ελαστικότητας, κηλίδες και ρυτίδες.

Κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο

Ο ήλιος εκπέμπει υπεριώδη ακτινοβολία UVA και UVB, τους κύριους ενόχους για τις βλάβες του δέρματος, όπως η πρόωρη γήρανση, οι καφέ κηλίδες, οι ρυτίδες και, το πιο σοβαρό απ’ όλα, ο καρκίνος του δέρματος. Πιο συγκεκριμένα, η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να αλλάξει τη δομή του κολλαγόνου και των ινών ελαστίνης του δέρματος, επιταχύνοντας έτσι τη γήρανσή του.

Ήξερες ότι ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες μπορεί να δράσει στο δέρμα έως και το 80% των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου; Ειδικά σε χιονισμένες ή παραθαλάσσιες περιοχές με αμμουδιές, οι ακτίνες του ήλιου αντανακλώνται. Τώρα πλέον ξέρεις!

Παρόλο που οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν την ηλιοθεραπεία και το μαύρισμα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις αρνητικές επιδράσεις που μπορεί να έχουν στο δέρμα μας μακροπρόθεσμα:

Προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία

Αδιαμφισβήτητα το ηλιακό φως πυροδοτεί τη σύνθεση δύο πολύ σημαντικών ενώσεων για τον ανθρώπινο οργανισμό: τη Βιταμίνη D, δυνατό σύμμαχο του ανοσοποιητικού μας συστήματος, και τη Μελανίνη, τη φυσική «ασπίδα» προστασίας μας ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία. Η Μελανίνη όμως μπορεί να απορροφήσει το 50-75% της υπεριώδους ακτινοβολίας, κι έτσι δικαιολογημένα προκύπτει η ερώτηση: πώς θα προστατευθώ από την υπόλοιπη;

Εδώ λοιπόν αναλαμβάνουν το τιμόνι τα αντηλιακά!

Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένα προϊόντα με αντηλιακά φίλτρα, δηλαδή ενεργά συστατικά που εμποδίζουν τις ακτινοβολίες να φτάσουν στο δέρμα και διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Τα Οργανικά και τα Ανόργανα αντηλιακά φίλτρα. Το Οργανικά (χημικά) αντηλιακά φίλτρα προστατεύουν απορροφώντας στοχευμένα τις ακτίνες του ήλιου και μετατρέποντας τες σε πιο αβλαβείς μορφές ενέργειας, κυρίως θερμότητα, ενώ τα Ανόργανα (φυσικά) λειτουργούν σαν «καθρέφτης», αντανακλώντας τις ακτίνες του ήλιου.

Συμβουλές για αποτελεσματική αντηλιακή προστασία

Για την προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας οι δερματολόγοι συνιστούν:

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΚΙΑΣ
Οι ακτίνες του ήλιου είναι ισχυρότερες μεταξύ 10:00 π.μ. και 2:00 μ.μ., επομένως το χρονικό αυτό διάστημα αποφεύγουμε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και παραμένουμε κάτω από σκιά. Όσον αφορά τα βρέφη, αντενδείκνυται η έκθεσή τους στον ήλιο.

ΡΟΥΧΑ
Ντυνόμαστε για να προστατευθούμε από τον ήλιο, φορώντας ένα ελαφρύ και μακρυμάνικο πουκάμισο, παντελόνι, καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου.

ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ
Εφαρμόζουμε αντηλιακό σε όλο το δέρμα που δεν καλύπτουν τα ρούχα. Είναι πολύ σημαντικό να θέσουμε τα σωστά κριτήρια επιλογής ενός αντηλιακού. Προκειμένου να προστατέψουμε αποτελεσματικά το δέρμα μας, επιλέγουμε ένα αντηλιακό που προσφέρει προστασία ευρέος φάσματος, αντοχή στο νερό και SPF30 ή υψηλότερο.

Το αντηλιακό δεν είναι αποτελεσματικό εάν δεν εφαρμοστεί σωστά. Επομένως, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα:

  • ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟΥ 15’ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ

  • ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΕΠΑΡΚΟΥΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟΥ

  • ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΓΥΜΝΟ ΔΕΡΜΑ

  • ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΘΕ 2 ΩΡΕΣ

Χρειάζονται περίπου 15 λεπτά για να απορροφηθεί το αντηλιακό από το δέρμα και να το προστατεύσει. Η διάρκεια της αντηλιακής προστασίας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ένταση του ήλιου, η ώρα της ημέρας και η ποσότητα του προϊόντος που εφαρμόζεται. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται να επαναλαμβάνεται η εφαρμογή του αντηλιακού κάθε δύο ώρες, ιδίως μετά από εφίδρωση ή κολύμπι. Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται επαρκής ποσότητα αντηλιακού, ώστε να καλύπτει όλο το εκτεθειμένο δέρμα όπως ο λαιμός, τα αυτιά, τα χείλη κοκ.

Εν κατακλείδι, η χρήση αντηλιακού πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής περιποίησης της επιδερμίδας μας, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή όταν παραμένουμε εκτεθειμένοι στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Έτσι, όταν επιλέγουμε ένα αντηλιακό, λαμβάνουμε υπόψη όλους τους παράγοντες που αναφέρθηκαν σε αυτό το άρθρο, προκειμένου να διατηρήσουμε το δέρμα μας υγιές και χωρίς τον κίνδυνο ηλιακών εγκαυμάτων.

Φροντίζουμε το δέρμα μας και απολαμβάνουμε άφοβα τον ήλιο!

Ανακάλυψε τη σειρά SUN CARE από τη Helenvita.