Ενυδάτωση και θρέψη με την δύναμη της Ουρίας

Η επιφάνεια του δέρματος αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Το 20% του νερού του σώματός μας βρίσκεται στο δέρμα. Γι αυτό και η αφυδάτωση του δέρματός μας είναι ένα σημαντικό πρόβλημα!

Το κρύο τον χειμώνα, το καυτό μπάνιο, τα σκληρά σαπούνια, αλλά και ασθένειες όπως διαβήτης, νεφρική ανεπάρκεια, υποθυρεοδειδισμός, ατοπική δερματίτιδα, ψωρίαση και πολλά ακόμα αποτελούν παράγοντες που επιβαρύνουν την επιδερμίδα και καθιστούν τη φροντίδα και την ανάπλασή της αναγκαία.

Συχνά ακούμε ότι οι δερματολόγοι προτείνουν σε ανθρώπους με πολύ ξηρές επιδερμίδες την χρήση κρέμας που περιέχει ουρία. Τι είναι όμως αυτή η πολυπόθητη ουρία; Τι παραπάνω προσφέρει στην επιδερμίδα και πότε την χρησιμοποιούμε;
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ουρία υπάρχει έτσι κι αλλιώς φυσιολογικά στον οργανισμό μας. Παράγεται κατά τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και συμμετέχει στο μηχανισμό αποβολής της περίσσειας του αζώτου από τον οργανισμό.

Με λίγα λόγια, η ουρία είναι μια ισχυρή υγροσκοπική ουσία και αποτελεί συστατικό της επιδερμίδας που βοηθά στη διαρκή ενυδάτωση, αλλά και διατήρηση της υγρασίας της.

Πότε χρειαζόμαστε ουρία;

Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες, όπως οι περιβαλλοντικές συνθήκες, δερματοπάθειες αλλά και η ηλικία, που καθιστούν το δέρμα πολύ ξηρό. Μάλιστα πολλές φορές το δέρμα αφυδατώνεται τόσο πολύ που απολεπίζεται. Η Ψωρίαση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα απολέπισης του δέρματος, όπου η χρήση κρέμας με ουρία αποτελεί ιδανική λύση.

Η έντονη ξηρότητα του δέρματος και η συγκέντρωση λεπιών μπορούν να καταστήσουν δύσκολη την καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Το αισθητικό κομμάτι σίγουρα απασχολεί πολλούς, όμως η ξηρότητα προκαλεί και έντονο κνησμό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά συστήνεται η χρήση κρέμας που περιέχει ουρία.

Πόση ουρία χρειαζόμαστε;

Σε ένα υγιές δέρμα, για το οποίο αναπτύσσονται τα δερμοκαλλυντικά προϊόντα, σε αντίθεση με τα ιατρικά προϊόντα, η ουρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιεκτικότητα έως και 20%. Αναλόγως με το πόσο έντονο είναι το πρόβλημα αλλάζει και η περιεκτικότητα σε ουρία που θα πρέπει η κρέμα να διαθέτει.

Κατά κανόνα, η περιεκτικότητα που υπερβαίνει το 10% στα καλλυντικά προϊόντα περιορίζεται, για παράδειγμα, σε πεδία εφαρμογής όπως ο έλεγχος των κάλων και η αντιμετώπιση των σκασιμάτων στις φτέρνες. Σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις (περίπου 40%) η ουρία έχει κερατολυτική δράση και χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό προϊόν, όπως για παράδειγμα το μαλάκωμα και η αφαίρεση των νυχιών σε παθήσεις όπως το «πόδι του αθλητή».

Η δράση της ουρίας

Η τριπλή δράση που προσφέρει η ουρία στην κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας την καθιστά ισχυρό σύμμαχο για ένα ταλαιπωρημένο και πολύ ξηρό δέρμα.

Πιο συγκεκριμένα προσφέρει:

  • Μαλακτική δράση: Εγκλωβίζει όσο βαθύτερα, καλύτερα και περισσότερο γίνεται την υγρασία στην επιδερμίδα, βελτιώνοντας την ικανότητα του δέρματος να προσελκύσει και να διατηρήσει το νερό.
  • Κερατολυτική δράση: Συμβάλλει στην αφαίρεση των νεκρών κυττάρων της επιδερμίδας και προάγει την ανανέωση των κερατινοκυττάρων.
  • Αντιβακτηριακή δράση: Λειτουργεί σαν ασπίδα στην επιδερμίδα, προστατεύοντάς την από παράγοντες που μπορούν να την μολύνουν και να την ερεθίσουν παραπάνω.

Με την χρήση ουρίας το δέρμα αποκτά ξανά την ελαστικότητά του και ενισχύεται ενάντια στους ερεθιστικούς παράγοντες που μπορούν να επιτείνουν το πρόβλημα και να αφυδατώσουν ή να ενοχλήσουν ακόμη περισσότερο μία ευαίσθητη και εύθραυστη επιδερμίδα.

Ανακαλύψτε τη σειρά UREA από τη Helenvita