Δυνατό ανοσοποιητικό τον χειμώνα

Εμπλουτίζοντας τη διατροφή μας με βιταμίνες C και D

«Χειμώνας»: Κρύο, ζεστά ρούχα, τζάκι, χουχούλιασμα στον καναπέ. Αλλά και: κρυολογήματα, ιώσεις… Κι όμως, από αυτή τη δεύτερη «ομάδα» συνειρμών μπορούμε να προστατευτούμε, αν φροντίσουμε να ενισχύσουμε έγκαιρα και σωστά την άμυνα του οργανισμού μας. Εντάσσοντας στην καθημερινότητά μας ένα υγιεινό διαιτολόγιο, εμπλουτισμένο με τις βιταμίνες C και D, κάνουμε αυτόματα μια καλή αρχή. Και, ως γνωστόν, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός!

Γιατί βιταμίνη C

Η βιταμίνη C καθιερώθηκε ευρέως ως τονωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος μετά την έκδοση μιας σειράς βιβλίων από τον δύο φορές νικητή βραβείου Νόμπελ, Linus Pauling, σχετικά με τα οφέλη της για τον οργανισμό. Ο Pauling σημείωνε στα βιβλία του ότι η τακτική λήψη βιταμίνης C δεν μπορεί απλά να προλάβει το κοινό κρυολόγημα, αλλά και να συμβάλει στην πρόληψη άλλων ασθενειών, όπως οι καρδιοπάθειες.
Ωστόσο, οι ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης C δεν εξαντλούνται μόνο στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού κατά των κρυολογημάτων.

Παράλληλα, έχει αποδειχθεί ότι:

• Μπορεί να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Καθώς αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C τονώνει το ανοσοποιητικό μας, καθιστώντας το “ετοιμοπόλεμο” απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες.

• Μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, συμβάλλοντας στη διαχείριση της υπέρτασης και στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

• Συμμετέχει στη δημιουργία του κολλαγόνου διατηρώντας υγιές και λαμπερό το δέρμα, αλλά και επιταχύνοντας την επούλωση των πληγών.

• Βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, παίζοντας έτσι ρόλο στην πρόληψη της σιδηροπενίας.

• Και, φυσικά, συμβάλλει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, γνωστά ως λεμφοκύτταρα και φαγοκύτταρα, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από κάθε είδους μολύνσεις.

“Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΕΥΡΕΩΣ ΩΣ ΤΟΝΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΜΙΑΣ ΣΕΙΡΑΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΝΙΚΗΤΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΝΟΜΠΕΛ, LINUS PAULING, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ”

Σύμφωνα δε, με πολλές έρευνες και τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια των κρυολογημάτων στον γενικό πληθυσμό.
Και παρόλο που η βιταμίνη C, από μόνη της, δεν μπορεί να μας θωρακίσει απόλυτα απέναντι στη νέα απειλή του κορονοϊού, η λήψη της συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, παίζοντας έτσι εμμέσως ένα σημαντικό ρόλο και σε αυτή την περίπτωση.
Ο οργανισμός μπορεί να λάβει βιταμίνη C μέσω της υιοθέτησης μιας ισορροπημένης διατροφής, εμπλουτισμένης με πολλά φρούτα και λαχανικά.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι:

• Τα ακτινίδια
• Οι φράουλες
• Οι κόκκινες και κίτρινες πιπεριές
• Τα εσπεριδοειδή
• Η παπάγια
• Το μπρόκολο
• Το κουνουπίδι
• Η ντομάτα
• Το αγγούρι
• Το λάχανο
• Το ωμό σπανάκι
• Ο αρακάς

Γιατί βιταμίνη D

Πρόκειται για τη γνωστή «βιταμίνη του ήλιου», καθώς η έκθεση στο ηλιακό φως οδηγεί στην παραγωγή της βιταμίνης D από τον οργανισμό με φυσικό τρόπο.
Ο ρόλος της βιταμίνης D στην πρόληψη των ασθενειών υπήρξε ένα πολύ δημοφιλές θέμα έρευνας για τους επιστήμονες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, καταλήγοντας συχνά στο συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη θα πρέπει να θεωρείται σημαντικός παράγοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Ανάμεσα στα πολλά οφέλη της βιταμίνης D, περιλαμβάνονται:

• Η προαγωγή της ομαλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

• Η μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης γρίπης.

• Η ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου από τον οργανισμό.

• Η συμβολή στη διατήρηση γερών οστών και δοντιών.

• Η προστασία απέναντι σε ασθένειες όπως η οστεοπόρωση.

• Η μείωση του κινδύνου για εκδήλωση πολλαπλής σκλήρυνσης.

• Η προστασία απέναντι στην εμφάνιση καρδιοπαθειών.

• Ο ρόλος της στην πρόληψη εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

• Η σημαντική συμβολή της στη βελτίωση της ψυχικής υγείας, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση ατόμων με κατάθλιψη, άγχος και αυξημένο στρες.

• Η συμβολή στην απώλεια βάρους.

Και, φυσικά, όπως ισχύει και στην περίπτωση της βιταμίνης C, η βιταμίνη D ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στη θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος απέναντι σε ιώσεις.
Και παρόλο που στην Ελλάδα ο ήλιος… περισσεύει, παρατηρείται το παράδοξο της συχνής έλλειψης βιταμίνης D σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Εξάλλου, ιδιαίτερα τον χειμώνα, η συννεφιά μπορεί να μας στερήσει τον ήλιο για μέρες. Αυτός είναι και ο λόγος που η επιπλέον ενίσχυση του οργανισμού με βιταμίνη D αποδεικνύεται βασικό ζητούμενο για την καλή μας υγεία, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο.
Και εδώ η διατροφή έρχεται να παίξει τον δικό της ρόλο, καθώς μέσω ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, μπορούμε να εφοδιάζουμε καθημερινά τον οργανισμό μας με βιταμίνη D. Το διαιτολόγιο αυτό καλό είναι να περιλαμβάνει ψάρια, κρέας, αλλά και δημητριακά.

Μπορούμε, λοιπόν, να λάβουμε βιταμίνη D, αν καταναλώνουμε τακτικά:

• Σολομό
• Ξιφία
• Τόνο
• Σαρδέλες
• Γαρίδες
• Βοδινό κρέας
• Δημητριακά ενισχυμένα με βιταμίνη D
• Κρόκο αυγού
• Γαλακτοκομικά (γάλα και γιαούρτι) ενισχυμένα με βιταμίνη D

Ωστόσο, επειδή ούτε και η διατροφή μάς εξασφαλίζει πάντα επάρκεια σε βιταμίνη D, τα σχετικά συμπληρώματα διατροφής αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικά για μικρούς και μεγάλους, όταν έρχονται να συμπληρώσουν ένα ήδη προσεγμένο διαιτολόγιο. Έτσι, συμβάλλουν κι αυτά στην ολοκλήρωση του παζλ για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού, το οποίο αυτή τη χρονιά, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αποδεικνύεται κρίσιμης σημασίας.

Ανακάλυψε τις 3 γεύσεις Vitamin C από την Helenvita.